Legényfogó tepsis rakonca
Törp recept, amelyet Ércnyűvő Pollia jegyzett le.
Hozzávalók:
1,4 kg páncélos lappang (nyúlhús)
1 kg kígyószem (kisméretű burgonya, parázskrumpli)
5 dkg hegyi mormi zsír (sütőmargarin)
5-7 dkg füstölt kemecseszalonna (sertésszalonna)
4-5 gerezd vérperdítő (fokhagyma)
tengeri só
vadhanta (szerecsendió)
csípős perik (őrölt bors)
lelencmag (köménymag)
erdei érdesfű (majoranna)
Előkészítés (sütés előtt egy-két nappal):
Feltörjük a lappang kemény páncélját és megtisztítjuk a húst, majd felszeleteljük megfelelő méretűre és besózzuk, megszórjuk őrölt vadhantával, csípős perikkel, lelencmaggal, erdei érdesfűvel. Ezután rátesszük a fedőt és pincehűvösben állni hagyjuk a sütésig.
Elkészítés:
A kígyószemet meghámozzuk (fontos, hogy friss, zsenge termés legyen), majd a gömböcskéket a tepsibe helyezzük, és enyhén megsózzuk. A hegyi mormi zsírral jól megkenjünk, utána rátesszük az apróra vagdalt füstölt kemecseszalonnát. A tepsit fedőjével letakarva betesszük a kemencébe, amit előtte természetesen felfűtöttünk jó forróra. Egy fertály* órán át sütjük, majd kivesszük, és a tepsibe helyezzük a páncélos lappang szeleteket.
Ezután ismét visszarakjuk a sütőbe, és még egy fertály órán hagyjuk sülni fedelestül, majd levesszük róla a tetőt és piros-ropogósra sütjük.
* fertály óra = fél óra